Lidköping

25 augusti – 2 september: Vänermuseet

Under hela Vänerveckan är det fri entré till Vänermuseet. Våra utställningar bjuder på spännande upplevelser och innefattar såväl historia som nutid – borgar, kyrkor och makt, skepp och skeppsvrak, fiske och naturbruk, miljö och klimat och inte minst kända och okända människor från Lidköping.

Sommarens stora utställning: Järnsmeden – i myt och verklighet visas fram till den 23/9.

Läs mer om museet och våra utställningar på vanermuseet.se
Varmt välkomna till oss!

25-26 augusti: Skärgårdsfesten på Kållandsö

Vänerveckan firas in med fest hela helgen, då Kållandsö öppnar upp alla sina skattkistor med natur, kultur, mat och dryck. För mer information se skärgårdsfestens facebooksida: https://www.facebook.com/skargardsfestenkallandso/ eller vastsverige.com/lackokinnekulle

29 augusti: Göta älv – Från källa till hav – Lidköpings stadsbibliotek

I samband med Vänerveckan får vi en beskrivning av en unik kanotfärd längs Skandinaviens längsta vattendrag, Göta älv, från källan i Härjedalen till utloppet i Göteborg som kanotbyggaren och kajakinstruktören Andi Röder från Harestad, marinbiologen Andrea Johansson från Göteborg. fotografen Anna Öhlund från Kurravaara utanför Kiruna och frilansskribenten Anders Sporsén Eriksson, gjorde sommaren 2017. Kl. 18:30. Fri entré.

30 augusti: Konsert med Vänerlåtar med riksspelmännen Jenny Gustafsson och Mats Berglund

Vattnet har i alla tider förenat människor. Den musikaliska kontakten gjorde att låtar spred sig och slog rot på nya platser. Samma melodier återfinns idag i olika varianter i de kringliggande landskapen.

Konserten hålls på Vänermuseet och bjuder på låtar från sydvästra Värmland och nordvästra Västergötland. Tid: 18:00. Fri entré. Boka plats via Vänermuseets reception tel: 0510-770095

Även en låtkurs i Vänerlåtar kommer att äga rum på Lurö – mitt emellan Värmland och Västergötland. Kursen riktar sig till dig som är självständig på ditt instrument och har ett intresse för låtarnas ursprung och stil.

 

1 september: Samförvaltning fiske Vänern håller temadag

Temadagen hålls i Spikens fiskehamn mellan kl. 10-15. Det är en dubbelriktad utbildning där Vänerns yrkesfiskare visar trolling- och sportfiskarna hur deras fiske går till med demonstration av redskap med mera. Trolling- och sportfiskarna visar i sin tur yrkesfiskarna hur deras fiske med olika utrustning och båt fungerar.

Vänermuseets vandringsutställning Fisket och Fiskaren finns på plats.

Samma temadag hålls på Mörudden på Hammarö, samma dag och samma tid.

1 september: Hantverksbutiken i Spiken

Butiken håller extraöppet under Samförvaltning fiske Vänerns temadag i Spiken. Öppet mellan 11-16.