Lidköping

Vänermuseet

I början av 1980-talet växte det fram en idé om att Sveriges största insjö Vänern borde ha ett eget museum. I december 1995 flyttade Lidköpings Hantverks- och sjöfartsmuseum in i en nyuppförd byggnad i Framnäs intill Vänerns södra strand. Lidköping hade därmed fått ett nytt museum med målsättningen att ur ett natur- och kulturhistoriskt perspektiv förmedla kunskap om människans förhållande till sin miljö med Vänern i centrum. Genom denna inriktning, att både arbeta med naturhistoria och med kulturhistoria, har Vänermuseet blivit en given plats för människor att gå till för att söka, få och ge kunskap. Det är också en mötesplats att komma samman kring nutidens miljöfrågor och hur vi kan ta oss an dem. Dåtiden påverkar nutiden, men hur kommer nutiden påverka framtiden?

Idag består Vänermuseet samlingar av drygt 17 000 föremål, 1 600 konstverk och 150 000 foton, samt en hel del arkivhandlingar. I museets akvarier simmar en hel del av de runt 40 fiskarter som finns i Vänern, abborre, mört, sik, asp, björkna och ål. Där kryper en och annan kräfta,  ibland även ullhandskrabba och vår 8,5 kg tunga gädda Hedda.

Under Vänerveckan har vi på Vänermuseet många roliga och spännande aktiviteter planerade och allt är fri entré. Läs med om våra aktiviteter under Vänerveckan på Vänermuseets hemsida.

 

Skärgårdsfesten på Kållandsö

Mellan den 24-25/8 bjuder vi in dig till skärgårdsfest. Kom hit och upplev, ät gott och shoppa. Prova kajakpaddling, vandring och golf,upplev kultur, handla närproducerat, återbruk, inredning, mode och mat. Du hittar hela programmet här

Rörstrand

På 1930-talet kom Rörstrand till Lidköping och det var de goda transportmöjligheterna via hamnen i Lidköping och närheten till Vänern som var en starkt bidragande orsak till detta. 

Välkommen till Rörstrand Museum med 293 års porslinshistoria om det svenska porslinets kronjuvel, Rörstrand. Här visas det bästa ur museets samlingar.  Alltsammans inramat av en vacker fabriksbyggnad med bevarad rundugn och ett inbjudande och välkomnande café med läckra bakverk, självklart serverat på finaste Rörstrandsporslin.

Besök gärna vår hemsida för att läsa mer om Rörstrand Museum.

 

 

Pilgrimsvandring

Svenska Kyrkan i Lidköping arrangerar Pilgrimsvandringen ”En strand vid nådens hav” från S:t Nicolai till Lockörn. Du erbjuds skjuts tillbaka efter vandringens slut. Kläder efter väder. Ta gärna med matsäck! Läs mer här
Datum: Tisdagen den 27 augusti, klockan 18:00