Kristinehamn

25, 28, 29, 30 och 31 augusti: Sommarutställning om båtbyggartraditionen i Kristinehamn

Sommarutställningen ”Båtnostalgi och båtbyggeri – Om Albin 25, Sjöbjörn och andra båtmodeller från Kristinehamn”. Utställningen om båtbyggeri och båtliv i Kristinehamn, en stad med en stolt båtbyggartradition. Arrangör: Kristinehamns Historiska & Kristinehamns bildarkiv.

25-26 augusti: Kultur- och naturvandring Saxholmen (prel.)

Besök mytomspunna Saxholmen i Kristinehamns skärgård. Här har arkeologiska utgrävningar gjorts. I forna tider fanns en borg, nu finns ruinerna kvar. Vi anordnar en guidad kultur- och naturvandring runt ön och tar oss till och från platsen på historiska Christine af Bro – Bojorten. Arrangör: Kristinehamns kommun och Skogsstyrelsen.

26 augusti: Pirattur med Bojorten

Följ med på en pirattur i Vänerns skärgård från Kristinehamn tillsammans med kapten Romgrogg och den övriga besättningen på piratskeppet Christine af Bro.
Kan du hitta kapten Enögas utlovade skatt? Det lär finnas en skatt på ön Saxholmen. Det är den vi ska hitta då vi stiger iland där. Det blir full fart från början till slut med piraterna ombord. Kanonskott utlovas. Skepp ohoj!
Piratskeppet är Bojorten Christine af Bro, som är en kopia av ett 1600-talsskepp. Turen inkluderar: baguette, glass, festis eller kaffe. Bokas på visitkristinehamn.se Arrangör: Rederi Bojorten.

26 augusti: Utflykt till Saxholmen

Ölme församling anordnar en utflykt till ön Saxholmen där det finns rester av en medeltida borg. Samling kl. 8:45 vid Kummelöns naturresevats parkeringsplats för vidare färd i privata båtar ut till Saxön. Båtresan tar cirka 10 min.
Guidningen leds av Peter Westerlund som var med och grävde ut borgen på Saxholmen på 1990-talet. Därefter är det en gudstjänst med musik som liknar den medeltida musiken. Egen picknick äts efter gudstjänsten och den som vill kan gärna ta på sig/med sig medeltidskläder!

Schema för dagen och mer information hittar du här! 

27 och 30 augusti: Grillkväll i Gästhamnen

I Kristinehamns populära gästhamn anordnas grillkvällar med musik under Vänerveckans måndag- och torsdagskväll. Arrangör: Kristinehamns Gästhamn & Ställplatser.

1 september: Eldfest i Visnums-Kil

Eldfesten äger rum vid Hembygdsgården och det blir framträdande av Mimulus Teater, grill, steka kolbullar och övrig servering.

Arrangeras av Visnums & Visnums-Kils Hembygdsförening, aktivlandsbygd.se/wordpress Medarrangör Studieförbundet Vuxensskolan.
Kontakt: Margareta Nilsson lerbrobacken@gmail.com

2 september: Vandring Sandviken till Sibberön (prel.)

Överfart till och från Vålön med turbåten Stöten. Guidad vandring från Sandviken till Sibberön. Vi tittar på natur och kultur med många stopp efter vägen, totalt ca. 8 km. Arrangör: Naturskyddsföreningen i Kristinehamn.