Kristinehamn

25, 28, 29, 30 och 31 augusti: Sommarutställning om båtbyggartraditionen i Kristinehamn

Sommarutställningen ”Båtnostalgi och båtbyggeri – Om Albin 25, Sjöbjörn och andra båtmodeller från Kristinehamn”. Utställningen om båtbyggeri och båtliv i Kristinehamn, en stad med en stolt båtbyggartradition. Arrangör: Kristinehamns Historiska & Kristinehamns bildarkiv.

25-26 augusti: Kultur- och naturvandring Saxholmen

Besök mytomspunna Saxholmen i Kristinehamns skärgård. Här har arkeologiska utgrävningar gjorts. I forna tider fanns en borg, nu finns ruinerna kvar. Vi anordnar en guidad kultur- och naturvandring runt ön och tar oss till och från platsen på historiska Christine af Bro – Bojorten. Arrangör: Kristinehamns kommun och Skogsstyrelsen.

26 augusti: Pirattur med Bojorten

Följ med på en pirattur i Vänerns skärgård från Kristinehamn tillsammans med kapten Romgrogg och den övriga besättningen på piratskeppet Christine af Bro.
Kan du hitta kapten Enögas utlovade skatt? Det lär finnas en skatt på ön Saxholmen. Det är den vi ska hitta då vi stiger iland där. Det blir full fart från början till slut med piraterna ombord. Kanonskott utlovas. Skepp ohoj!
Piratskeppet är Bojorten Christine af Bro, som är en kopia av ett 1600-talsskepp. Turen inkluderar: baguette, glass, festis eller kaffe. Bokas på visitkristinehamn.se Arrangör: Rederi Bojorten.

26 augusti: Utflykt till Saxholmen

Ölme församling anordnar en utflykt till ön Saxholmen där det finns rester av en medeltida borg. Åk gärna dit med egen båt. De som behöver få båtskjuts samlas kl. 8:45 vid Kummelöns naturresevats parkeringsplats för vidare färd i privata båtar ut till Saxön. Båtresan tar ca 10 min. Anmälan till båtturen, se nedan.
Guidningen leds av Peter Westerlund som var med och grävde ut borgen på Saxholmen på 1990-talet. Därefter är det en gudstjänst med musik som liknar den medeltida musiken. Egen picknick äts efter gudstjänsten och den som vill kan gärna ta på sig/med sig medeltidskläder!

Schema för dagen, anmälan och mer information hittar du här! 

27 och 30 augusti: Grillkväll i Gästhamnen

I Kristinehamns populära gästhamn anordnas grillkvällar med musik under Vänerveckans måndag- och torsdagskväll. Arrangör: Kristinehamns Gästhamn & Ställplatser.

1 september: Eldfest i Visnums-Kil

Eldfesten äger rum vid Hembygdsgården och det blir framträdande av Mimulus Teater, grill, steka kolbullar och övrig servering.

Arrangeras av Visnums & Visnums-Kils Hembygdsförening, aktivlandsbygd.se/wordpress Medarrangör Studieförbundet Vuxensskolan.
Kontakt: Margareta Nilsson lerbrobacken@gmail.com

2 september: Vandring Sandviken till Sibberön

Överfart till och från Vålön med turbåten Stöten. Vi promenerar från Sandviken på Vålön till naturreservatet Sibberön och tittar på natur och kultur. Mikael Olsson från kommunen berättar om Sibberöns skötsel. Ta kläder efter väder och rejäl matsäck. Vandringen är cirka 8 km fram/åter och båtturen till/från Sandviken är gratis. Samling vid Vålösundsbryggan/Café Pärlan. Båten avgår kl. 10:00 – åter ca. 15:00.

Kontakt: Bengt Brunsell, tel: 070-6787832. Arrangör: Naturskyddsföreningen i Kristinehamn.