Kristinehamn

25, 28, 29, 30 och 31 augusti: Sommarutställning om båtbyggartraditionen i Kristinehamn

Sommarutställningen ”Båtnostalgi och båtbyggeri – Om Albin 25, Sjöbjörn och andra båtmodeller från Kristinehamn”. Utställningen om båtbyggeri och båtliv i Kristinehamn, en stad med en stolt båtbyggartradition. Arrangör: Kristinehamns Historiska & Kristinehamns bildarkiv.

25 augusti: Kultur- och naturvandring Saxholmen

Besök mytomspunna Saxholmen i Kristinehamns skärgård. Här har arkeologiska utgrävningar gjorts. I forna tider fanns en borg, nu finns ruinerna kvar. Vi anordnar en guidad kultur- och naturvandring runt ön och tar oss till och från platsen på historiska Christine af Bro – Bojorten. Klicka här för mer info.

Arrangör: Kristinehamns kommun och Skogsstyrelsen. Bokning sker via Kristinehamns Turistbyrå 0550-88187 eller ticketmaster.se

25 augusti – 1 september: Kristinehamns turbåt ”Stöten” går enligt ordinarie sommartidtabell.

Passa på att åka över till Vålön och njuta av sommarens sista bad eller vandra ut till Kalvön och Sibberön. På turen får du se kristinehamns mest besökta plats Picassoskulpturen från en helt annan vinkel än från land. Biljett köps ombord och betalas med swish, kort eller kontakter. Pris: 60:- t/r och 40.- enkel för vuxen. Barn 0-19år gratis! För mer info och tidtabell: https://www.visitkristinehamn.se/sv/oluffa/stoten

26 augusti: Pirattur med Bojorten

Följ med på en pirattur i Vänerns skärgård från Kristinehamn tillsammans med kapten Romgrogg och den övriga besättningen på piratskeppet Christine af Bro.
Kan du hitta kapten Enögas utlovade skatt? Det lär finnas en skatt på ön Saxholmen. Det är den vi ska hitta då vi stiger iland där. Det blir full fart från början till slut med piraterna ombord. Kanonskott utlovas. Skepp ohoj!
Piratskeppet är Bojorten Christine af Bro, som är en kopia av ett 1600-talsskepp. Turen inkluderar: baguette, glass, festis eller kaffe. Bokas på visitkristinehamn.se Arrangör: Rederi Bojorten.

26 augusti: Medeltidsinspirerande Gudstjänst

På grund av lågt vatten i Vänern blir det tyvärr ingen utflykt till Saxholmen i år. Istället träffas vi i Lundsholmsparken för en samling med medeltidsstuk. Den medeltidsinspirerande gudstjänsten leds av Jenny Persson. Anders Norudde och Per Saxholm spelar gamla låter.

Därefter bjuds det på fika i paviljongen med mer skrönor och berättelser samt skattjakt för barnen.

27 och 30 augusti: Grillkväll i Gästhamnen

I Kristinehamns populära gästhamn anordnas grillkvällar med musik under Vänerveckans måndag- och torsdagskväll. Arrangör: Kristinehamns Gästhamn & Ställplatser.

1 september: Eldfest i Visnums-Kil

Eldfesten äger rum vid Hembygdsgården och det blir framträdande av Mimulus Teater, grill, steka kolbullar och övrig servering.

Arrangeras av Visnums & Visnums-Kils Hembygdsförening, aktivlandsbygd.se/wordpress Medarrangör Studieförbundet Vuxensskolan.
Kontakt: Margareta Nilsson lerbrobacken@gmail.com

2 september: Vandring Sandviken till Sibberön

Överfart till och från Vålön med turbåten Stöten. Vi promenerar från Sandviken på Vålön till naturreservatet Sibberön och tittar på natur och kultur. Mikael Olsson från kommunen berättar om Sibberöns skötsel. Ta kläder efter väder och rejäl matsäck. Vandringen är cirka 8 km fram/åter och båtturen till/från Sandviken är gratis. Samling vid Vålösundsbryggan/Café Pärlan. Båten avgår kl. 10:00 – åter ca. 15:00.

Kontakt: Bengt Brunsell, tel: 070-6787832. Arrangör: Naturskyddsföreningen i Kristinehamn.