Hammarö

25 augusti – 2 september: Hammarö skärgårdsmuseum

Museet håller öppet tisdag-söndag kl. 12-16. Program för skolor och förskolor kan bokas tisdag-fredag, för utbud se: www.hammaro.se/skargardsmuseet

25 augusti:
kl. 12-16 gör hammarösnipan Signe korta turer på Hammarösjön.
kl. 15 ”Att vara barn på fyren”. Specialvisning av utställningen ”Livet på Vänerns fyrplatser”. Lämplig ålder 9-99 år.

26 augusti:
kl. 12-16 gör hammarösnipan Signe korta turer på Hammarösjön.
kl. 15 ”Tolv seglare”. En berättelse om en kappsegling över Vänern i början av 1900-talet. Vilken fick ett oväntat slut. Lämplig ålder 9-99 år.

1 september: Smaka på Vänern

Är du nyfiken på vad vackra Vänern har att erbjuda dig och är intresserad av fiske, fisk, vatten och mat? Då ska du besöka Smaka på Vänern som erbjuder en heldag med Vänern i fokus! Kl. 10-16 på Mörudden, Hammarö.

Se vad vi fångar med Vänermuseets jättestora sänkhåv. Sänkhåven lyfts kl 11, 12, 14 och 15. Vi artbestämmer och berättar om djurlivet i Vänern. Hör föreläsningar av bl.a. Laxförvaltningsplan Vänern, Life Vänern, fångst rapporterings projekt m.fl.

Träffa Forshaga akademin som visar utrustningar och berättar om olika fiskemetoder. Träffa en riktig yrkesfiskare och hör om yrkesfisket i Vänern. Se vilka redskap som används i modernt yrkesfiske. Yrkesfisket kommer att ha särskild visning för trollingfiskare kl 11 och 13.

Sugen på trollingfiske? Då har du möjlighet att se det senaste inom trollingutrustning och träffa erfarna trollingfiskare. Sportfiskarna bjuder både barn och vuxna på ”prova på fiske”. Spön och flytvästar finns redo. Trollingfisket kommer att ha särskild visning för yrkesfisket kl 12 och 14.

Smaka på Vänerns skafferi! Vi bjuder på spännande munsbitar inspirerade av Vänern, som tillreds på plats av Bola Sjögren.

Dagen anordnas under Vänerveckan i samarbete mellan Hushållningssällskapet och Samförvaltning Fiske Vänern samt Vänermuseet och Sportfiskarna.

1 september: Samförvaltning fiske Vänern håller temadag

Temadagen hålls på Mörudden mellan kl. 10-15. Det är en dubbelriktad utbildning där Vänerns yrkesfiskare visar trolling- och sportfiskarna hur deras fiske går till med demonstration av redskap med mera. Trolling- och sportfiskarna visar i sin tur yrkesfiskarna hur deras fiske med olika utrustning och båt fungerar.

Samma temadag hålls på Spiken utanför Lidköping, samma dag och samma tid.

1-2 september: Ö-konstrundan

Tio år har gått sedan den första konstrundan gick av stapeln på Hammarö. Detta vill vi ju fira – med korv och bröd – en perfekt meny för en tioåring. Rundan startas med fördel vid Sockenstugan där alla konstnärer visar upp ett verk var. Invigning i Sockenstugan kl. 11 på lördagen. Öppet på utställningsplatserna båda dagarna mellan kl. 12 och 17. Läs mer på hammaro.se